Review F-stop Tilopa Backpack
Bijna een jaar geleden was ik toe aan een nieuwe rugzak voor de foto spullen. Na vele jaren gelopen te hebben met een Lowepro welke echt afgeladen was met Gear had is besloten te kijken naar een opvolger. De Lowepro deed eigenlijk dienst als totaal opslag voor al mijn (bijna alles) fotomateriaal. Daarmee liep ik dan rond wanneer ik op pad ging om te fotograferen. Echt mega zwaar!
Dat moest ik anders doen, bedacht ik mij. Wanneer je op pad gaat maak je toch een plan wat te gaan doen. Waar ga je heen en welk type fotografie ga je uitvoeren. In de meeste gevallen houd ik mij bezig met Landschap of Woodland fotografie. In grote lijnen heb ik dan nodig, een camera body, extreem groothoeklens, groothoek tot klein tele en telelens.verder wat filters (LEE) en draad-ontspanner. Kortom de helft van wat in de Lowepro zat.
“Wat moet een foto rugzak mij bieden?”
Tijdens de Veluwse fotodagen ben ik op zoek gegaan en vele merken bekeken en be(of ver)oordeelt. Maar wat verlang ik nu van dergelijk rugzak? Dat is een belangrijk uitgangspunt. Weerbestendig, overzichtelijk, veilig voor de apparatuur en goed draagcomfort. En ook belangrijk is dat ik een kleine hoeveelheid aan outdoor materiaal mee kan nemen. Wat bedoel ik daarmee? Nou, tijdens een fotohik is een aangename pauze altijd welkom, zeker als het guur weer is, koud en nat. Als koffie liefhebber (lees verslaafde) neem ik altijd een fles water mee, een Esbit brander, windscherm en een Stanley water kookset. En niet te vergeten de koffie natuurlijk. Deze spullen wil ik niet hebben rondzwerven in mijn cameracompartiment. Dus heb ik goed gekeken naar de mogelijkheden die de verschillende merken tassen bieden.
“Op zoek naar de goede verhouding voor Foto Gear en opslagruimte.”
Omdat ik precies wist wat ik mee wilde nemen in de nieuwe rugzak heb ik tijdens mijn zoektocht deze spullen meegenomen. Hiermee heb ik een aantal merken geprobeerd te vullen. Direct vielen er een paar merken af. Of de fotomaterialen pasten niet in de tas of er was geen aparte plaats voor de outdoor spullen.
Ik kwam er ook wel achter dat ik jaren een Lowepro te hebben gebruikt wel gecharmeerd was van de rugzakken die die aan de voorzijde maar aan de achterzijde toegang bied naar de fotomaterialen. Waarom? Nou omdat deze materialen meer zijn afgeschermd van de elementen.Maar het mooiste voordeel is nadat je je tas op de grond hebt gelegd om je camera te pakken of een nieuwe lens, je de tas niet op de rugzijde neerlegt maar op de voorzijde. Hierdoor gooi je niet de smerige kant van de tas met bosgrond tegen je jas op. Nee het vuile deel zit aan de andere zijde. Ideaal!
Na passen en meten kwam ik toch bij de F-stop Tilopa uit. Dit model is precies groot genoeg (en niet te groot en zwaar). En merkte ook wel dat het merk F-stop echt voor de fotograaf ontwerpt, waarbij ik ook rugzakken tegen kwam van outdoor merken die hun rugzak hebben omgebouwd tot cameratas.
“Slim uitwisselbaar systeem.”
F-stop maakt gebruik van de zogenaamde ICU modulen. ICU staat voor Internal Camera Unit. Dit is eigenlijk een bolvormige tas die in de rugzak geschoven wordt. Deze ICU’s zijn in verschillende maten te krijgen. Gebruik je een kleine voor weinig Gear, dan heb je meer ruimte voor je outdoor spullen, of andersom als je dat nodig hebt. Mocht het je zo uitkomen kun je twee ICU’s inrichten voor twee verschillende soorten fotografie.
“De extra opslag ofwel outdoor-ruimte dan?”
Wanneer je niet de allergrootste ICU in de rugzak steekt, kun je vanaf het boven compartiment ruimte vullen met grotere items, zo ook bijvoorbeeld jas of regenbescherming. Bovenop het hoofdcompartiment is nog een opslag ruimte achter een zipper. Dit vak is opgedeeld in totaal drie ruimten welke met Mesh zakken is voorzien. Dan aan de voorzijde tref je een soort laptop vak. Een laptop zou daar zo in kunnen schuiven, maar andere spullen kunnen daar ook in. Aan beide zijkanten zitten een soort wangen waar je waterflessen in kan opbergen. Maar stop dit niet te vol, wand het neemt ook aan de binnenkant van de rugzak ruimte in beslag.
Aan de buitenzijde van de rugzak tref je ook straps. Deze straps aan de zijkant dienen als bevestiging van een statief en verder zijn het compressie straps.
En dat kleine ritsje aan de voorkant dan? Nou… dat is er gemaakt als afval verzamelvak!. Kijk! Ook daar is aan gedacht.
“Zijn er dan nadelen?!”
Zeker wel.
Om een statief eenvoudig aan de rugzak te dragen kun je beter een zakje hebben waar 1 of 2 poten ingestoken kunnen worden. Dan zakt het statief niet elke keer naar beneden.
Aan de binnenzijde waar de toegangsklep zit van het camera compartiment (de ICU), daar heeft men totaal overbodig een aantal Molle banden gemaakt. Dit zijn een soort stroken waaraan men kleine tasjes aan kan “vlechten”. Maar tasjes zijn dik en steken door naar binnen, maar daar is geen ruimte! daar is de ICU gevuld met camera apparatuur.
“Maar ook voordelen?”
Ja best wel.
Een doordachte rugzak voor de fotograaf met een heel goed draag comfort.Genoeg ruimte voor ander spullen dan camera Gear. En een handig uitwisselbaar deel, de ICU.
En je kan Molle** tasjes wel aan de heupgordel monteren
“Ik ben er erg blij mee.”
** Voor diegene die het Molle systeem niet kent, zie Wikipedia pagina